Tipovi kože i kolagen

Kako biste osigurali da vaša koža dobije sve potrebne hranjive tvari, htjet ćete se usredotočiti na hranu bogatu kolagenom. Kolagen pomaže da vaša koža izgleda mlado i živahno, pa će dodavanje neke od ovih namirnica u vašu prehranu održati vašu kožu zdravom i pomoći vam da spriječite nastanak bora, akni i drugih uobičajenih problema s kožom. Ako se pitate koji tip kože može imati koristi od kolagena, evo tri glavna tipa kože uz neke od najboljih namirnica bogatih kolagenom koje mogu pomoći poboljšati svaki od njih.

Suha koža

Studije pokazuju da je kolagen nevjerojatno koristan za njegu kože; mnogo različitih tipova kože može imati koristi od kolagena. Na primjer, osobe sa suhom kožom mogu otkriti da dodavanje kolagena u njihovu rutinu pomaže hidratizirati njihovu kožu, pa čak i djelovati protiv bora. Istraživanja su također pokazala da dodani kolagen dovodi do povećane proizvodnje prirodnog keratina, pomažući u uklanjanju ljuskavih mrlja. Dodatni proteini u vašoj prehrani mogu dovesti do jačih noktiju i mekše kose. Popis se nastavlja! Patite li od ekstra suhe kože? Razmislite o dodavanju kolagena svojoj dnevnoj rutini.

Masna koža

Prehrana bogata voćem i povrćem možda je upravo ono što vašem licu treba da povrati mladenački sjaj. Voće i povrće bogato je antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji doprinose borama. Osim toga, to su niskokalorične opcije pune vitamina A i vitamina C koji obnavljaju kožu. Pokušajte dodati salatu ili dvije u svaki obrok – ili uzmite voćni smoothie bogat antioksidansima kada ste u pokretu. Povrće poput kelja, prokulice, paprike i lisnatog povrća može doprinijeti pripitomljavanju masne kože. A čak i ako (još) nemate masnu kožu, nikada ne škodi ubaciti svježu hranu u svoju svakodnevnu rutinu!

Zrela koža

Kako starimo, naša koža gubi kolagen – protein odgovoran za održavanje čvrstoće i debljine kože. Kako biste usporili ili poništili ove učinke, nanesite serum koji uključuje sastojke poput hijaluronske kiseline ili peptida. Još jedna tajna ljepote protiv starenja je nanošenje kolagena izravno na lice; mnogi serumi sadrže kolagen kao primarni sastojak. To ne samo da će vašu kožu održati glatkom nego i povećati elastičnost tijekom vremena.

Osjetljiva koža

Budući da kolagen pomaže hidratizirati vašu kožu, može biti posebno koristan za one s osjetljivom kožom. Ako imate alergije, dermatitis ili čak rozaceu, kolagen može pomoći u smirivanju i smirivanju ovih stanja. Dermatolozi često preporučuju dnevni dodatak kolagenu mnogim pacijentima s osjetljivom kožom.

Koža sklona aknama

Budući da je kolagen protein, može biti koristan za kožu sklonu aknama, kojoj često nedostaje vlage. Nanošenjem kolagenskog seruma ili kreme na lice i vrat dva puta dnevno, možete pomoći u jačanju ovih područja kože i u borbi protiv budućih izbijanja.

Nisu svi tipovi kože jednaki

Pa može biti posebno teško pronaći rješenja za vaš jedinstveni tip kože. Ako imate, na primjer, masni ten, vjerojatno ćete se htjeti kloniti hidratantnih krema koje sadrže eterična ulja, budući da ti sastojci imaju tendenciju da isuše previše masnu kožu. Slično, ako imate osjetljivu kožu ili ekcem, izbjegavanje mirisnih proizvoda je u vašem najboljem interesu.