atopijski dermatitis djeca

Atopijski dermatitis kod djece

Atopijski dermatitis, poznat i kao ekcem, upalno je stanje kože koje često svrbi i boli. Karakteriziraju ga suhe, ljuskave mrlje i područja na kojima je koža pukla i postala suva i curi. To može biti posebno teško riješiti kod djece, koja se mogu pretjerano češati ili imati problema sa spavanjem ako se njihov atopijski dermatitis ne liječi dobro.

Što je AD?

Atopijski dermatitis (AD) je vrsta ekcema koja obično počinje u djetinjstvu. Karakterizira ga suha koža koja svrbi i može postati ispucala i nadražena. AD se često pojavljuje na licu, nogama ili obrazima kod male djece. Iako ne postoji lijek za AD, postoje tretmani koji mogu pomoći u upravljanju simptomima. Jedan od načina da umirite kožu vašeg djeteta je losion koji sadrži koloidnu zobenu kašu. Izbjegavajte jake deterdžente i sapune kada perete djetetovu odjeću i posteljinu. Održavajte odjeću mekom regeneratorom ili pokušajte sušiti njihovu odjeću na zraku ako je moguće. Korištenje ovlaživača zraka tijekom zimskih mjeseci također može biti od pomoći za održavanje vlage u zatvorenom prostoru.

Simptomi

Uobičajeni simptomi uključuju crvenilo, oticanje i pucanje kože. Lice, noge i obrazi česta su područja zahvaćena atopijskim dermatitisom, iako se može pojaviti bilo gdje na tijelu. U teškim slučajevima koža može krvariti ili se inficirati. Ako vaše dijete ima ove simptome, odmah se obratite svom liječniku. Liječenje atopijskog dermatitisa obično uključuje vlaženje kože omekšivačima kao što su masti ili kreme. Za blaže slučajeve, možda ćete moći sami kontrolirati atopijski dermatitis lijekovima koji se izdaju bez recepta kao što su antihistaminici i kortikosteroidi (steroidi).

Dijagnoza

Ako sumnjate da vaše dijete ima atopijski dermatitis, prvi korak je konzultacija s pedijatrom ili alergologom. Vjerojatno će obaviti fizički pregled i pitati o povijesti bolesti vaše obitelji. Također mogu preporučiti testiranje flasterom ili kožno testiranje. Može se uzeti i biopsija. Krvni testovi općenito se ne koriste za dijagnosticiranje atopijskog dermatitisa. Ako vaše dijete ima atopijski dermatitis, liječnik će vjerojatno propisati topikalnu kortikosteroidnu kremu ili mast. U teškim slučajevima mogu biti potrebni sustavni lijekovi. To uključuje imunosupresive, modulatore imunološkog sustava ili druge lijekove koji suzbijaju imunološki sustav. Kortikosteroidi se također mogu uzimati oralno kratko vrijeme ako se simptomi pogoršaju.

Faktori rizika

Postoji niz čimbenika rizika koji mogu povećati djetetove šanse za razvoj atopijskog dermatitisa, uključujući obiteljsku povijest bolesti, prerano rođenje, određena medicinska stanja poput ekcema ili peludne groznice, život u urbanoj sredini i izloženost na iritanse ili alergene iz okoliša. Neki od najčešćih simptoma atopijskog dermatitisa uključuju suhu kožu, svrbež, crvenilo, ljuskanje i mjehuriće. U težim slučajevima koža može postati ispucana i osušena. Ako sumnjate da bi vaše dijete moglo imati atopijski dermatitis, važno je posjetiti liječnika kako bi mogao potvrditi dijagnozu i razviti plan liječenja.

Kada se brinuti

Ako primijetite da vaše dijete ima atopijski dermatitis na licu, nogama ili obrazima, važno je posjetiti liječnika. Atopijski dermatitis je uobičajeno stanje kože koje se može liječiti, ali može biti i znak nečeg ozbiljnijeg. Ako niste sigurni ima li vaše dijete atopijski dermatitis ili ne, evo nekoliko znakova na koje trebate obratiti pozornost

  • Vaše dijete često češe kožu
  • Koža im postaje vrlo suha
  • Koža im postaje crvena i nadražena
  • Imaju uporan svrbež

Ako ste zabrinuti zbog atopijskog dermatitisa, odmah se obratite svom liječniku. Obavit će pregled i možda propisati lokalne tretmane ili antihistaminike (lijekove koji se koriste za liječenje alergija). Liječenje može uključivati ​​promjene u prehrani kao i lijekove.

Mogućnosti liječenja

Za atopijski dermatitis postoji nekoliko opcija liječenja, ovisno o težini ekcema. Za blage slučajeve, na zahvaćeno područje može se nanijeti hidrokortizonska krema bez recepta. Ako je ekcem ozbiljniji, liječnik vašem djetetu može propisati jaču steroidnu kremu ili mast. Osim toga, vaše će dijete možda morati uzimati oralne antihistaminike kako bi ublažilo svrbež. Za vrlo teške slučajeve atopijskog dermatitisa, vašem djetetu će možda trebati oralni steroidi ili imunosupresivi. Fototerapija, koja uključuje izlaganje kože kontroliranim količinama ultraljubičastog svjetla, također je moguća opcija liječenja.

Načini upravljanja AD-om tijekom putovanja

Ako vi ili vaše dijete imate atopijski dermatitis, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste kontrolirali stanje tijekom putovanja. Prvo spakirajte dodatnu hidratantnu kremu i kortikosteroidnu kremu. Ne zaboravite redovito nanositi kremu, osobito nakon kupanja ili swimming. Drugo, nosite široku, prozračnu odjeću od prirodnih vlakana poput pamuka. treće, izbjegavajte jake kemikalije i sapune korištenjem blagih sredstava za čišćenje. četvrto, zaštitite svoju kožu od sunca nošenjem kreme za sunčanje i izbjegavanjem izravne sunčeve svjetlosti kad god je to moguće. peto, održavajte svoje okruženje hladnim i vlažnim korištenjem ovlaživača zraka ili boravkom u klimatiziranim sobama. šesto, pokušajte izbjeći okidače poput dlake kućnih ljubimaca, dima, grinja i peludi. sedmo, ako vaše dijete ima akutni napad, razgovarajte s liječnikom o mogućnostima liječenja kao što su antihistaminici ili lokalni steroidi. osmo, odmah nazovite svog liječnika ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma: pogoršanje svrbeža koji ne nestaje s lijekovima; mjehurići na koži; crvene mrlje na licu; curenje i stvaranje krusta na područjima zahvaćenim AD-om