Endometrioza: Kronična, nevidljiva bolest

Endometrioza pogađa milijune žena svake godine, ali je često krivo shvaćena, a još češće pogrešno dijagnosticirana. Endometrioza je kronična i progresivna bolest, što znači da što je dulje imate, može biti gore. Ali to ne znači da se trebate odreći nade! Ovdje saznajte više o tome što je endometrioza, njezinim različitim simptomima, uzrocima i načinima liječenja.

Što je endometrioza?

Endometrioza je kronična, često bolna bolest koja se javlja kada tkivo koje oblaže maternicu (endometrij) raste izvan maternice. Endometrioza najčešće zahvaća jajnike, jajovode i tkivo koje oblaže zdjelicu. Međutim, u rijetkim slučajevima može utjecati i na druge organe u tijelu, poput pluća i mozga. Ne postoji poznati lijek za endometriozu, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u kontroli simptoma. Mogućnosti liječenja uključuju lijekove protiv bolova, hormonsku terapiju i operaciju.

Bolesnicima koji imaju blaže oblike bolesti možda uopće nije potrebno liječenje. Kirurgija je opcija ako imate jaku bol u zdjelici ili obilne menstruacije, jer se može ukloniti dio ožiljnog tkiva koji uzrokuje problem. Budući da ne postoji lijek za endometriozu, mnoge se pacijentice okreću alternativnim terapijama poput akupunkture ili joge. Ove prakse mogu pomoći u smanjenju boli u zdjelici i depresije uzrokovane endometriozom.


Postoje mnogi načini na koje ljudi s ovim stanjem mogu živjeti normalno, čak iako mogu doživjeti neka ograničenja u određenim aktivnostima poput tjelovježbe ili seksa, ovisno o njihovoj konkretnoj situaciji. Oni koji dožive ozbiljne nuspojave liječenja trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnicima o tome koji bi postupak bio najbolji za njih.

Simptomi endometrioze

Endometrioza je kronična, često bolna bolest koja može imati veliki utjecaj na kvalitetu života žene. Procjenjuje se da endometrioza pogađa 1 od 10 žena reproduktivne dobi, no mnogi slučajevi ostaju nedijagnosticirani ili pogrešno dijagnosticirani. Endometrioza nastaje kada tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice (endometrij) raste izvan maternice. To može uzrokovati bol, nepravilno krvarenje i druge simptome.

Kada posjetiti liječnika zbog endometrioze

Mnoge žene s endometriozom nemaju nikakve simptome ili imaju samo blage simptome. Ali za neke žene endometrioza može biti vrlo bolna. Ako osjećate bol u zdjelici koja nije povezana s vašom mjesečnicom i ne ublažavaju se lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta, trebali biste posjetiti liječnika. Ostali znakovi da možda imate endometriozu uključuju poteškoće sa zatrudnjevanjem (osobito ako traje više od šest mjeseci), poteškoće s mokrenjem tijekom menstruacije, pražnjenje crijeva tijekom menstruacije i/ili teško krvarenje tijekom menstruacije. Endometrioza se često dijagnosticira laparoskopskom operacijom gdje kirurg umeće malu kameru u abdomen kako bi pregledao reproduktivne organe s unutarnje strane tijela.

Kako se dijagnosticira endometrioza?

Endometrioza se često dijagnosticira na temelju simptoma i pregleda zdjelice. Međutim, budući da endometrioza može oponašati druga stanja, liječnici također mogu naručiti jedan ili više sljedećih testova: ultrazvuk, magnetsku rezonancu, laparoskopiju i krvne pretrage. Ultrazvuk koristi zvučne valove za stvaranje slike unutrašnjosti vašeg tijela. MRI koriste magnetska polja i radio valove za stvaranje slike. Laparoskopija je kirurški zahvat u kojem liječnik umeće malu kameru u vaš abdomen kroz mali rez. Krvnim pretragama mogu se provjeriti određeni proteini koji su povezani s endometriozom. Nakon što se obavi fizički pregled i isključi bilo kakva moguća medicinska objašnjenja za bol, ako vaš ginekolog posumnja da imate endometriozu, on ili ona će vjerojatno provesti dijagnostičko testiranje da to potvrdi.
Ovo kronično stanje pogađa oko 10% svih žena u dobi od 15 do 44 godine (to je 176 milijuna ljudi!). Većina žena osjeća bolove tijekom svog menstrualnog ciklusa, ali neke imaju malo mjesečnica. Neki osjećaju iscrpljujuće grčeve, dok drugi pate od problema s crijevima i mjehurom.

Kako liječiti i spriječiti ovo stanje?

Endometrioza je kronično i često bolno stanje koje može imati značajan utjecaj na kvalitetu života žene. Ne postoji lijek za endometriozu, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u upravljanju simptomima i poboljšati kvalitetu života oboljelih od tog stanja. Endometrioza se može liječiti lijekovima, operacijom ili kombinacijom oba. U nekim slučajevima mogu se preporučiti i promjene načina života. Endometrioza može biti teško stanje za liječenje, ali s pravim planom liječenja većina žena može živjeti relativno normalnim životom.

Izvor fotografije: Pexels.com