Neurofeedback terapija: što trebate znati

Neurofeedback terapija postaje sve popularnija kao način liječenja ADHD-a i anksioznosti kod djece, ali se može koristiti i kod odraslih za poboljšanje zdravlja na druge načine, od prevencije migrene do poboljšanja navika spavanja. Možda se pitate je li terapija neurofeedbackom prava za vas i vrijedi li je dalje istražiti. Evo što trebate znati o ovoj sve popularnijoj terapiji prije nego što donesete bilo kakvu odluku o njoj.

Pregled

Neurofeedback terapija je oblik biofeedbacka koji koristi EEG senzore za određivanje uzoraka vaših moždanih valova, a zatim trenira vaš mozak na temelju tih obrazaca. Također poznat kao trening elektroencefalografije (EEG), neurofeedback uključuje sjedenje ispred ekrana računala ili gledanje filma dok nosite EEG senzor. Ovi senzori vam vraćaju informacije putem slušalica, dajući slušne i vizualne povratne informacije o vašoj aktivnosti moždanih valova.

Gdje mozak proizvodi elektromagnetsku energiju?

Nije iznenađujuće da funkcionalni organ poput vašeg mozga proizvodi elektromagnetsku energiju. Trenutni konsenzus među znanstvenicima je da neuroni proizvode sitne, slabe signale zvane akcijski potencijali koji pomažu u koordinaciji komunikacije između stanica u cijelom tijelu. Svaki neuron se uzbuđuje i oslobađa neurotransmitere poput dopamina, serotonina i glutamata. Te kemikalije prenose poruke s jedne stanice na drugu – to je u biti način na koji vaš mozak obrađuje misli i donosi odluke.

Što je EEG Biofeedback?

Neurofeedback je oblik terapije koji ima za cilj ponovno trenirati vaše moždane valove. Obično se koristi za liječenje ADHD-a, tjeskobe, depresije, kronične boli i mnogih drugih poremećaja (čak i epilepsije!), neurofeedback ima dokazane rezultate. Ali kako to funkcionira? Kako možete iskoristiti njegove prednosti? Saznajte u današnjem postu!

Neurofeedback aplikacije

Prije nego počnete istraživati ​​neurofeedback terapiju, morate razmotriti koja područja vašeg života mogu imati koristi od liječenja. Neurofeedback se može koristiti za razne probleme, kao što su ADHD i drugi poremećaji pažnje, depresija, upravljanje boli i zlouporaba supstanci. Specifične primjene ovise o potrebama svake osobe; na vašem je terapeutu da odredi kako neurofeedback može pomoći.

Kako funkcionira neurofeedback?

Neurofeedback posljednjih godina postaje sve popularniji. Danas je to jedan od mnogih alternativnih tretmana za poremećaje u rasponu od ADHD-a i migrene do depresije i nesanice. I dok ste možda čuli za elektrokonvulzivnu terapiju (ECT), koja koristi električnu energiju za izazivanje napadaja kako bi se resetirala moždana aktivnost, neurofeedback je modernija opcija liječenja. Cilj mu je trenirati mozak pacijenata kroz operantno kondicioniranje, a ne korištenjem električne energije.

Koliko dugo traju sesije?

Tipična neurofeedback sesija traje 60-90 minuta, što uključuje vrijeme za procjenu (kako vaš mozak reagira na određene podražaje), kalibraciju i trening. Učestalost sesija može varirati od nekoliko puta tjedno, jednom ili dvaput mjesečno ili jednom svakih nekoliko mjeseci, ovisno o vašim ciljevima.

Koliko je sesija potrebno?

Neurofeedback terapija poznata je kao dugotrajna metoda liječenja; prema Counseling Today, potpuni rezultati možda neće biti vidljivi šest mjeseci ili više. Također je važno uzeti u obzir svoju motivaciju i razinu predanosti kada razmišljate o ulaganju u neurofeedback sesije. Ako niste predani, možda bi vam bilo bolje da potrošite novac na terapiju kognitivnog ponašanja.

Je li neurofeedback siguran?

To je. Ali to ne znači da je bez rizika. Neurofeedback terapija neće uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme (poput fizičkog ili mentalnog oštećenja), ali može izazvati glavobolju ako vaš mozak nije navikao da se aktivira na određene načine. Kako biste bili sigurni da primate siguran tretman, neurofeedback tražite samo od stručnjaka koji ima iskustva u liječenju ADHD-a i drugih poremećaja poput depresije ili anksioznosti.

Tko bi trebao razmotriti ovaj tretman?

Neurofeedback terapija je osobito korisna za one koji pate od poremećaja pažnje (ADD), poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i depresije. Također može pomoći osobama koje pate od tjeskobe, glavobolje, kronične boli, pa čak i poremećaja zlouporabe droga. Neurofeedback terapija je učinkovita u liječenju ovih stanja jer liječi temeljni problem, a ne samo potiskuje simptom.

fotografija: umoigraonica.com/en/

Vezani Sadržaj: