Betaglukan koristi imunološkom sustavu

Kako biste podržali optimalno zdravlje i spriječili bolest, važno je održavati svoj imunološki sustav jakim. Dobar način za to je konzumiranje hrane bogate beta glukanom, vrstom topivih vlakana. Beta glukan može pomoći u povećanju proizvodnje antitijela u vašem tijelu, koja se mogu boriti protiv stranih patogena i virusa prije nego što se uspiju zadržati u vašem tijelu.

Što je Beta Glukan?

Beta glukani su vrste molekula šećera, dobivene iz kvasca ili zobi, koje su pokazale impresivne prednosti za zdravlje imunološkog sustava i probavu. U crijevima i na kosi, beta glukani poboljšavaju protok krvi, osiguravajući zdrava tkiva za optimalan rast stanica. Ako želite poboljšati imunološko zdravlje — a osobito ako uzimate suplemente za rješavanje problema — trebali biste razmisliti o dodavanju beta-1,3/1,6-glukana u obliku praha (često iz ječma) u svoju dnevnu rutinu.

Koje su zdravstvene prednosti betaglukana?

Beta glukani su prirodni šećeri koji se nalaze u kvascu i gljivama, za koje se pokazalo da su korisni za zdravlje. Međutim, većina tih prednosti dolazi od konzumiranja beta glukana dobivenih iz kvasca. Da bismo razumjeli što betaglukan čini tako posebnim, pomaže prvo razumjeti kako se kvasac koristi kao dodatak hrani. Osim što se jede sam, kvasac se također dodaje tijestu za kruh kao sredstvo za dizanje (iako ga sada zamjenjuju sintetički sastojci poput amonijevog bikarbonata). Kvasac se također koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u umacima kao što su umak za roštilj i kečap.

Kako beta glukan koristi vašoj koži?

Brojne su zdravstvene prednosti povezane s beta glukanom, ali jedna od njih je njegova sposobnost poboljšanja zdravlja kože. Budući da beta glukan jača vaš imunološki sustav, također pomaže u borbi protiv virusa i bakterija koje mogu uzrokovati infekcije kože. Nadalje, budući da beta glukan potiče zdrav rast stanica, također može smanjiti ožiljke i smanjiti oštećenje tkiva koje može biti posljedica opeklina ili drugih ozljeda.